Ghí a jeho účinky

Ghí – Ghee - přepuštěné máslo – šmolc

Ghí-02

... všechny tyto názvy patří čistému máselnému tuku s jedinečnou oříškovou chutí, který byl objeven, uznáván a je vyráběn dle Ájurvédy (o Ájurvédě ZDE > ). Samotný název Ghí - Ghee pochází ze sanskrtu a znamená "přepuštěné máslo". Dle Ájurvédy Ghí podporuje imunitu, chrání nás před nemocemi, regeneruje organismus a zajišťuje dlouhověkost.

Ghí neobsahuje žádnou zvířecí ani mléčnou bílkovinu, je velmi dobře stravitelné, vyživuje nervový systém a reprodukční orgány, zlepšuje trávení a podporuje vstřebávání živin do hlubších tkání, proto je výborným nosným médiem bylin do těla (lépe se v těle vstřebají) a využívá se k výrobě Ájurvédských léků a mastí.

K blahodárným účinkům Ghí bezesporu patří

  • podpora trávení
  • detoxikační účinky (odstraňování jedů z  těla - což příznivě ovlivní: žlučové cesty, játra, ledviny, krev a plazmu a následně i pokožku)
  • ochrana nervové tkáně
  • podpora myšlení a inteligence
  • zvýšení imunity
  • podpora plodnosti
  • zlepšení zraku
  • regenerace a omlazující účinky  

I když tento výčet není zdaleka kompletní, zcela oprávněně lze Ghí považovat za "elixír mládí".  Ghí je vhodné i pro alergiky na mléčnou bílkovinu a všechny ty, jež nechtějí jíst mléčné výrobky, ale chtějí si vychutnat chuť másla.

Ghí je čistý máselný tuk vyrobený odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny. Ghí obsahuje stejné živiny jako máslo: kyselinu máselnou a také vitamíny A, E, niacin a minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, avšak je již zbaveno jeho nežádoucích účinků. V Ghí je 99% tuku, proto nežlukne a dá se uchovávat mimo lednici. Na Ghí lze, na rozdíl od másla, i lépe smažit. Přepuštěním másla se zvýší bod zápalu a nepřepálí se až do teploty kolem 250°C, což je o cca 50 – 100 °C oproti máslu. Přepuštěním získá Ghí také novou výtečnou a zcela nezaměnitelnou máslovo-oříškovou chuť. 


Na co se dá Ghí použít?

1. vaření

Ghí lze použít všude tam, kam dáváte máslo nebo byste chtěli mít jeho chuť. Ghí je výborné na smažení, restování zeleniny i ovoce, základy polévek, omáček i zásmažek, dochucení a zjemnění pokrmů, polévání knedlíků, brambor, kaší i nákypů. Na Ghí připravíte zcela nepřekonatelné palačinky, placky nebo volské oko. Ghí využijete i na pečení sladkého i slaného pečiva, buchet a nebo si jej můžete namazat jen tak na chleba. Ovšem i zde je nutno podotknout "všeho s mírou".

2. léčení
Jak už bylo řečeno, v Ájurvédě je hojně Ghí využíváno jako nosič léčivých bylin, protože právě Ghí podpoří jejich vstřebávání do hloubky tkání. Pro jeho regenerační účinky se Ghí používá i samostatně na suchou nebo spálenou pokožku obličeje, rukou i celého těla. Není lepší "mazání" (pleťová výživa a tonikum) pro miminka, než-li je Ghí. Ghí je kromě "mazání" v Ájurvédě využíváno na výrobu tzv. Rásájany ( tovření té nejlepší tkáně), jedná se o "doplňky stravy" sloužících na posílení a omlazení organismu dle jednotlivých konstitucí (najdete ZDE >) v různých ročních obdobích.

Ač má Ghí kořeny v Ájurvédě, bylo známé i u nás, kdy se bez lednic část másla uchovávala ve studnách a další se přepouštěla k uskladnění a pozdějšímu použití. Možná si tedy pamatujete i vy, jak nám naše prababičky polévaly ovocné knedlíky žlutou voňavou tekutinou zvanou "šmolc" :)

Ghí si lze koupit hotové ZDE >, nebo vyrobit ZDE >. Pokud se dáte na výrobu, můžete zkusit i malý kousek másla a ochutnat …

Věřím, že velmi rychle zapomenete na margaríny a máslo samotné ;)

vaše Markéta Weinigerová
z nunýnka  :)

Zdroj
v článku jsou použity informace z knih: Ájurvéda - Dr. David Frej, Ájurvéda od A do Z - Anne Mc Intyreová, Ájurvéda na každý den Dr. Vinod Verma, Ájurvéda léčení a vaření - Dr.Elisabeth Veit

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.