Kustovnice čínská "GOJI"

Kustovnice čínská (Goji)
 
je již celá staletí v tradiční čínské medicíně považována za nenahraditelný doplněk stravy.
Plody kustovnice jsou vyhlášeny svou mnohostrannou prospěšností na lidské zdraví jak v mladém, tak i v pokročilém věku. Proto je tak často označována za "omlazující ovoce" které působí jako prevence proti civilizačním chorobám, zabraňuje předčasnému stárnutí organismu a zmírňuje celkovou degeneraci fyziologických funkcí.
 
Sama červená barva o kustovnici čínské vypovídá, že je jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů. Tyto látky se výrazně podílejí na správné funkci imunitního systému a chrání vaše tělo před choroboplodnými zárodky. Díky vysokému obsahu nutričních látek nemá kustovnice čínská v žádném ovoci konkurenci. Kustovnice čínská obsahuje nejen již zmíněné karotenoidy, ale je zdrojem pro zdraví tolik nezbytných vitamínů (C, B1, B2, B6 a E),  18 druhů aminokyselin, včetně esenciálních, přes dvacet důležitých stopových prvků (železo, zinek, selen, vápník,...)  a má vysoký obsah lycium polysacharidů (výjimečně silných antioxidantů), které neutralizují volné radikály, čímž napomáhají zabraňovat poškozování buněk v těle.
 
Pravidelná konzumace kustovnice čínské
 
- harmonizuje činnost jater a ledvin, čímž působí proti únavě
 
- Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu
 
- zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku
 
- zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým alergiím
 
- posiluje zrak, uklidňuje podráždění očí a zlepšuje ostrost vidění
 
- může omezit rozšiřováním lupénky a dalších kožních onemocnění
 
- je účinné afrodiziakum, tudíž podporuje sexuální funkce a působí proti impotenci
 
- stimuluje parasympatický systém, což celkově zklidňuje vzteklé a výbušné povahy
 
- je vhodná při nadměrném užívání alkoholu
 
 
Pokud budete kustovnici konzumovat pro její blahodárné účinky a ne jen občas pro její chuť, je třeba sníst alespoň 10-30 g  (1-3 polévkové lžíce) kustovnice čínské denně.
 
Jak je vhodné kustovnici čínskou konzumovat?
 
Kustovnici můžete jíst stejně jako každé jiné sušené ovoce, nebo si ji jen tak nasypat do horkého čaje. Velice jemnou chutí kustovnice můžete dodat na exotičnosti, polévkám, či vývarům, masu, ale i do koláčům a zákuskům. Na internetu naleznete mnoho výborných receptů, stačí si jen vybrat podle vašeho gusta.
 
 
Náš Tip
 
Než začnete vařit, ochutnejte nejdříve kustovnici v čaji, tam asi nejlépe zjistíte, jakou má vlastně chuť a kam byste ji nejlépe ve vašem jídelníčku zařadili.
Kdo má rád hořký čaj a hořké, může si kustovnici nasypat do jakéhokoliv uvařeného neslazeného čaje, pokud jste ale milovníky spíš nasládlé chuti, uvařte si ne moc silný čaj, malinko ho přislaďte a po té do něj nasypte kustovnici. Plody nechejte cca 15 minut vyluhovat a můžete jíst :o)
 
Mnoho zdraví a úžasné kulinářské zážitky s kustovnicí čínskou Vám přeje
 
Markéta Weinigerová
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.