Ghí - přepuštěné máslo

Ghí – Ghee - přepuštěné máslo – šmolc

NUNYNEK.CZ-Ghí

... všechny tyto názvy patří čistému máselnému tuku s jedinečnou oříškovou chutí, který byl objeven, uznáván a je vyráběn dle Ájurvédy (o Ájurvédě ZDE > ). Samotný název Ghí - Ghee pochází ze sanskrtu a znamená "přepuštěné máslo". Dle Ájurvédy Ghí podporuje imunitu, chrání nás před nemocemi, regeneruje organismus a zajišťuje dlouhověkost.
Více o Ghí ZDE >

Výroba Ghí


1 kg másla
Doporučuji kvalitní máslo. Ač z levného také vyrobíte, kvalita Ghí bude úměrná kvalitě másla. Nejlepší zkušenosti mám s máslem z farmy „Ježkův statek“. Toto máslo lze zakoupit v síti farmářských potravin Sklizeno http://www.sklizeno.cz/ , nebo přes e-shop svět bedýnek www.svetbedynek.cz

 

Postup:

Máslo můžeme rozkrájet na menší kostky, dáme jej do kastrolu (kastrol je širší a nižší – hrnec má užší základnu a je vyšší) a zahříváme na mírném plamenu, dokud se nerozpustí a začnou se dělat bublinky. Bublinky, či tvořící se pěnu můžeme lžící stahovat. Důležité je, vařit na opravdu mírném plamenu cca 30 minut dokud nezůstane pouze čistý žlutý tuk. To že je Ghí hotové poznáme tak, že se pomalu přestanou tvořit bublinky a dole u dna začnou mírně zlátnout, původně bílé mléčné sraženinky. Tuk nesmí zhnědnout!  Máme-li hotovo, položíme plátýnko na kovový cedník a slejeme přes něj tuk do sklenice. Z 1 kg zůstane po odpaření vody a odstranění mléčných sraženin cca 750 ml čistého Ghí. To lze několik měsíců uchovávat do cca 20 °C i mimo lednici. U nás však nikdy nepřežije měsíc ;)


Mnoho dobrot na Ghí přeje

Markéta Weinigerová z Nunýnka

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.