Kaiserschmarrn (císařský trhanec) ze špaldy s malinovým přelivem

IMG_5256

 

... tohle si prostě nemohu nechat pro sebe ;) Opět jsem zkusila obměnit recept, tentokráte národní "klasiku" od sousedů z Rakous, a to na Kaiserschmarren nebo-li císařský trhanec. Může to být nejen výtečný dezért, ale i sladké jídlo pro "sladkomily". Opět jsem se pokusila o "zdravější" alternativu doplněnou kořením dle ájurvédy, které a pomůže lepšímu trávení a dodá exotičtější chutě. No a tohle je výsledek :) 

Doba přípravy: cca 30 min.

Ingredience:

4 vejce (rozdělit na žloutek a bílek)
250 ml mléka nebo smetany ke šlehání
50 g třtinového cukru
130 g hladké špaldové mouky
50 g másla
špetka soli
1 lžička mleté skořice
špetka kardamomu
50 g rozinek máčených v rumu (kdo má rád - není nutno)
30 g cukru na zkaramelizování


OVOCNÉ PYRÉ, KOMPOT NEBO PŘELIV
lze použít ovoce dle libosti - např. jablečné pyré, orestovat švestkový kompot, přelít malinovou omáčkou atd. 


Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Smícháme mouku s mlékem, cukrem, skořicí, kardamomem a solí metličkou do hladka a vmícháme žloutek. Z bílků a trošky cukru vyšleháme sníh, který pak jemně vmícháme do těsta.

TIP: Pokud si nejste jistí, jak se pozná skutečně našlehaný sníh, zkuste opatrně misku, v níž bílky šleháte otočit dnem vzhůru. Pokud sníh ujíždí a má tendenci se vylít z misky, ještě není. pokud je však tuhý natolik, že drží a misku můžete držet dnem vzhůru, je hotov. 

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Roztopíme máslo v zapékací míse nebo v pekáčku a do rozpáleného másla rozprostřeme těsto. Pokud máme rádi rozinky, posypeme rozinkami máčenými v rumu. Po té vložíme do trouby a pečeme cca 15 min. Vydáme z trouby, rozdělíme na čtvrtiny, které otočíme a pečeme ještě dalších cca 10 minut. V poslední fázi posypeme trochu cukru a necháme ještě v troubě zkaramelizovat. 
Vytáhneme z trouby, vidličkami, nebo jiným náčiním potrháme a servírujeme s ovocným pyré, kompotem, či přelivem.

Máme-li hotovo, můžeme se do toho s chutí pustit ;)

Markéta Weinigerová z Nunýnka

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.