Pudinkové řezy špaldové se skořicí a kardamomem

Pudinkové řezy špaldové se skořicí a kardamomem

NUNYNEK.CZ-pudinkové-řezy-špaldové-se-skořicí-a-kardamomem


Zkusila jsem obměnit mámin výborný recept na "Bebe pudinkové řezy" na "zdravější" alternativu a tohle je výsledek :) Jedná se o pudinkový moučník z piškotu ze špaldové mouky bez použití vajec s pudinkovo-máslovým krémem ochuceným skořicí a kardamomem a karobovou polevou. Nečekala jsem, že "náhražka" bude tak báječná, a hned se po ní zapráší :) 

Doba přípravy: cca 60 min.

Ingredience:

PIŠKOT
6 PL hraška vanilka + 18 PL vlažné vody (místo 6 vajec)
250 g třtinového cukru
125 g hladké špaldové mouky
125 g hladké celozrnné špaldové mouky
1 PL jedlé sody

KRÉM
3 vanilkové pudinky (osvědčil se mi Amylon s BIO vanilkou bez lepku )
150 g másla
1 l mléka (nejlépe selské plnotučné nehomogenizované)
třtinový cukr dle chuti (na dochucení krému)
špetka mletého kardamomu a dle chuti mleté skořice
Kardamom i skořice nejen dochutí, ale přispějí k dobrému trávení :)

KAROBOVÁ POLEVA - MÍSTO ČOKOLÁDOVÉ

2 PL kokosového oleje
2 PL agávového sirupu (nemusí být stačí dochutit třtinovým cukrem)
4 PL karobového prášku
2 PL obilné kávy Caro, nebo Vitakávy
2 PL smetany ke šlehání nebo plnotučného či selského mléka
6 PL kukuřičného škrobu třeba od Amylonu
500 ml horké vody
100 ml studené vody

Postup:

Hrašku rozmícháme ve vodě, přidáme cukr, pak mouku a nakonec sodu. Pokud je těsto moc husté, přidáme vodu. Pečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 175°C cca 25-35 min. Jakmile korpus vychladne, podélně ho rozkrojíme na dva pláty.

Z litru mléka uvaříme hustý pudink, do kterého dáme rozpustit máslo a dochutíme. Pudink rozetřeme na plát a ještě zatepla přiklopíme durhým plátem. Horní plát můžeme lžící pokapat vodou, nebo přidat do vody 1:1 RUM na ovonění.

Karob a kávu dáme od hrnce, rozmícháme metličkou v 500 ml horké vody, přidáme kokosový olej a šlehačku či mléko. Nakonec přidáme ve studené vodě rozmíchaný kukuřičný škrob a pomalu přivedeme k varu. Jakmile začne poleva houstnout ihned ji použijeme. Hotová poleva se dá uskladnit i v lednici a před použitím znovu rozehřát.

Máme-li hotovo, necháme dezert vychladnout v lednici, stačí cca 1/2 hodinky a můžeme baštit :)

Ať vám chutná a máte v bříšku jako v pokojíčku ;)

Markéta Weinigerová z Nunýnka

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.