Blíží se den dětí a my pro Vás máme 15% slevu na všechny hračky, rámečky a srandičky pro vaše nejmenší. Zadejte kód do košíku DEN DĚTÍ a sleva se Vám automaticky odečte.

Recepty

Mungový dál s plackami čapátí


Mungo propláchnu a alespoň na 30 minut namočím do čisté vody. Vodu pak sliji a dám vařit do tlakového hrnce s novou vodou asi na 15 minut.
Stejný dál dělám z červené čočky, tu ale vařím v běžném hrnci a nenamáčím.
Mezitím, co se mi mungo vaří. Na pánvi si rozehřeji kousek Ghí, nejlépe to naše z Vysočiny.
Přidám asi lžičku římského kmínu, a čekám až začne malinko praskat, potom přidám prolisované dva stroužky česneku a na špičku nože mleté chilli, a na drobno nakrájený kousek zázvoru. Když mám chuť, tak i na drobno nakrájenou cibuli. Chvilku smažím, aby se chutě propojily.
A nyní je čas na zeleninu, můžete přidat nastrouhanou kořenovou, nakrájenou mrkev na kolečka, hrášek, nakrájená rajčata nebo jakoukoliv jinou, kterou máte rádi, a chviličku společně restuji.
Mezitím se mi uvařilo mungo, má konzistenci řidší kaše nebo takové omáčky, a tak jej vliji k připravené směsi koření. Anebo směs vsypu do hrnce s mungem.
Osolím dle chuti, nejlépe naší himalájskou solí a přidám asi lžičku kurkumy a mletý koriandr dle chuti. Vařím ještě asi 2-3 minuty, dle konzistence přidám vodu, někdy rostlinou smetanu.
A samozřejmě trochu citronové šťávy.
Takto připravený dál většinou jíme s plackami čapátí (recept na přípravu je níže), a sladkokyselou zeleninou, kvašenou zeleninou, podušeným listovým špenátem, pokrájenými kousky opečeného tofu nebo tempehu, prostě fantazii se meze nekladou. Samozřejmě pokud nemáte rádi ostrá jídla lze vynechat chilli a zázvor. Na podzim se však tyto kombinace báječně hodí.
A nezapomeňte, že veškeré ingredience – koření, čočku, mungo i mouku ideální na placky koupíte u nás v Nuny….
Vyzkoušejte něco nového... Nebudete litovat.

https://www.nunynek.cz/potraviny/

Návod k přípavě ČAPÁTÍ: do mísy vysypejte 2 šálky mouky a přidejte špetku soli a přidejte čajovou lžičku oleje. Postupně přidávejte vlažnou vodu tak, aby hnětením vzniklo měkké a pružné těsto. Hotové těsto zakryjte vlhkým hadříkem a nechte 10 minut odpočinout. Poté těsto rozdělte na kuličky velikosti golfového míčku. Na pomoučené pracovní ploše vytvořte z kuličky tenké placky asi 3mm tlusté. Hotové placky opékejte buď na plotně, nebo pánvi s tlustým dnem, většinou na sucho. Čapátí pečete na mírném ohni dozlatova. Poté placku obrátíte a pečete z druhé strany. Po upečení by čapátí měly být suché a ohebné. Upečené placky přikryjeme utěrkou. Nyní mohou být podávány buď samostatně nebo potřené trochou másla či ghí na jedné straně. Čapátí je ideální spolu s masem nebo zeleninovými pokrmy.

Na obrázku může být: 1 person, jídlo
 
 
 
 
 
 
 
 

Chlebánky-zmenš

Chutná svačinka pro děti i tatínka ;)  

Počet: cca 20 kusů

Ingredience:

500 g        hl. špaldové mouky (může být i jiná či směs mouk)        
1x 7g        sušeného droždí
1/2 lžíce    třtinového či palmového cukru
1/2 lžíce    himalájské soli
1/2 lžíce    chlebového koření nebo jen kmín
310 ml       vlažné vody
                  olivový olej na potření
                  koření či semínka dle chuti na posypání (směs koření bruscheta, slunečnice, oříšky atd...)  

Postup:

Ve větší míse (počítat s nakynutím min. dvojnásobek těsta) smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, chlebovým kořením a zalijeme vlažnou vodou. Promísíme a uhněteme těsto. Není třeba nějak dlouho ani speciálně. Nejlépe jednou rukou. Zakryjeme misku poklicí, či pot. fólií a dáme na teplé místo, např. do trouby na předehřáté na cca 30 °C (není však třeba, je to pro urychlení).

Jakmile těsto zdvojnásobí objem zapneme si troubu na 200 °C.

Těsto vyjmeme z mísy, na pomoučeném povrchu z něj hnětením vymačkáme všechny bubliny a vytvoříme si nohavici jako na štrůdl o rozměru cca 15 x 30 cm a výšce cca 2 cm. Kráječem na pizzu, nožem nebo rádlem na těsto z této nohavice odřezáváme pruhy cca 3 cm široké. Ukrojený a pomoučený pruh několikrát zakroutíme a rovnoměrně natáhneme přes celou výšku plechu. Pruhů by mělo být celkem cca 10, tak je v tomto rozložení klademe jednotlivě na plech v patřičných vzdálenostech. Plech není třeba předem rozehřívat ani nijak mazat. Jakmile jsou jednotlivé tyčinky na plechu finálně je rozkrojíte na poloviční délku. Po té již jen stačí potřít kvalitním olivovým olejem a šoupnout do rozpálené trouby. Před vložením plechu troubu stáhněte na 190 °C a pečte cca 20 - 25 min. dle vlastního uvážení, jak moc je chcete propečené :)

TIPY: 

  • Těsto si můžete udělat z dvojnásobné dávky a druhou polovinu pak nechat přikrytou v lednici. Těsto takto vydrží i týden a vy pak máte kdykoliv za cca 25 min. výborné a čerstvé pečivo k čemukoliv.
  • Do těsta můžete přidat libovolné koření, ale i cibulku, čokoládu, oříšky, olivy, škvarky ... zkrátka dle chuti a libosti.

  
Ať chutná :)

 

Markét z NUNÝNKA 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení