Milí zákazníci, od čtvrtka 9.7. - pátku 17.7. MÁME DOVOLENOU. OBJEDNÁVKY PŘIJÍMÁME A POTVRZUJEME, ale balíčky odesíláme až od 20.7. 2020! Pokud nás chcete kontaktovat,prosíme zavolejte nám nebo pište přes Messenger ☺️ Děkujeme a přejeme Vám také krásné slunění...

Chlebánky aneb chlebové tyčinky

Chlebánky-zmenš

Chutná svačinka pro děti i tatínka ;)  

Počet: cca 20 kusů

Ingredience:

500 g        hl. špaldové mouky (může být i jiná či směs mouk)        
1x 7g        sušeného droždí
1/2 lžíce    třtinového či palmového cukru
1/2 lžíce    himalájské soli
1/2 lžíce    chlebového koření nebo jen kmín
310 ml       vlažné vody
                  olivový olej na potření
                  koření či semínka dle chuti na posypání (směs koření bruscheta, slunečnice, oříšky atd...)  

Postup:

Ve větší míse (počítat s nakynutím min. dvojnásobek těsta) smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, chlebovým kořením a zalijeme vlažnou vodou. Promísíme a uhněteme těsto. Není třeba nějak dlouho ani speciálně. Nejlépe jednou rukou. Zakryjeme misku poklicí, či pot. fólií a dáme na teplé místo, např. do trouby na předehřáté na cca 30 °C (není však třeba, je to pro urychlení).

Jakmile těsto zdvojnásobí objem zapneme si troubu na 200 °C.

Těsto vyjmeme z mísy, na pomoučeném povrchu z něj hnětením vymačkáme všechny bubliny a vytvoříme si nohavici jako na štrůdl o rozměru cca 15 x 30 cm a výšce cca 2 cm. Kráječem na pizzu, nožem nebo rádlem na těsto z této nohavice odřezáváme pruhy cca 3 cm široké. Ukrojený a pomoučený pruh několikrát zakroutíme a rovnoměrně natáhneme přes celou výšku plechu. Pruhů by mělo být celkem cca 10, tak je v tomto rozložení klademe jednotlivě na plech v patřičných vzdálenostech. Plech není třeba předem rozehřívat ani nijak mazat. Jakmile jsou jednotlivé tyčinky na plechu finálně je rozkrojíte na poloviční délku. Po té již jen stačí potřít kvalitním olivovým olejem a šoupnout do rozpálené trouby. Před vložením plechu troubu stáhněte na 190 °C a pečte cca 20 - 25 min. dle vlastního uvážení, jak moc je chcete propečené :)

TIPY: 

  • Těsto si můžete udělat z dvojnásobné dávky a druhou polovinu pak nechat přikrytou v lednici. Těsto takto vydrží i týden a vy pak máte kdykoliv za cca 25 min. výborné a čerstvé pečivo k čemukoliv.
  • Do těsta můžete přidat libovolné koření, ale i cibulku, čokoládu, oříšky, olivy, škvarky ... zkrátka dle chuti a libosti.

  
Ať chutná :)

 

Markét z NUNÝNKA