Zaujal Vás náš obchůdek a láká Vás vlastní eshop? Ozvěte se nám na náš email :-) Krásné dny

Indický dál s plackami čapatí

Mungový dál s plackami čapátí


Mungo propláchnu a alespoň na 30 minut namočím do čisté vody. Vodu pak sliji a dám vařit do tlakového hrnce s novou vodou asi na 15 minut.
Stejný dál dělám z červené čočky, tu ale vařím v běžném hrnci a nenamáčím.
Mezitím, co se mi mungo vaří. Na pánvi si rozehřeji kousek Ghí, nejlépe to naše z Vysočiny????
Přidám asi lžičku římského kmínu, a čekám až začne malinko praskat, potom přidám prolisované dva stroužky česneku a na špičku nože mleté chilli, a na drobno nakrájený kousek zázvoru. Když mám chuť, tak i na drobno nakrájenou cibuli. Chvilku smažím, aby se chutě propojily.
A nyní je čas na zeleninu, můžete přidat nastrouhanou kořenovou, nakrájenou mrkev na kolečka, hrášek, nakrájená rajčata nebo jakoukoliv jinou, kterou máte rádi, a chviličku společně restuji.
Mezitím se mi uvařilo mungo, má konzistenci řidší kaše nebo takové omáčky, a tak jej vliji k připravené směsi koření. Anebo směs vsypu do hrnce s mungem ????
Osolím dle chuti, nejlépe naší himalájskou solí a přidám asi lžičku kurkumy a mletý koriandr dle chuti. Vařím ještě asi 2-3 minuty, dle konzistence přidám vodu, někdy rostlinou smetanu ????
A samozřejmě trochu citronové šťávy.
Takto připravený dál většinou jíme s plackami čapátí (recept na přípravu je níže), a sladkokyselou zeleninou, kvašenou zeleninou, podušeným listovým špenátem, pokrájenými kousky opečeného tofu nebo tempehu, prostě fantazii se meze nekladou. Samozřejmě pokud nemáte rádi ostrá jídla lze vynechat chilli a zázvor. Na podzim se však tyto kombinace báječně hodí.
A nezapomeňte, že veškeré ingredience – koření, čočku, mungo i mouku ideální na placky koupíte u nás v Nuny….
Vyzkoušejte něco nového... Nebudete litovat????

https://www.nunynek.cz/potraviny/

Návod k přípavě ČAPÁTÍ: do mísy vysypejte 2 šálky mouky a přidejte špetku soli a přidejte čajovou lžičku oleje. Postupně přidávejte vlažnou vodu tak, aby hnětením vzniklo měkké a pružné těsto. Hotové těsto zakryjte vlhkým hadříkem a nechte 10 minut odpočinout. Poté těsto rozdělte na kuličky velikosti golfového míčku. Na pomoučené pracovní ploše vytvořte z kuličky tenké placky asi 3mm tlusté. Hotové placky opékejte buď na plotně, nebo pánvi s tlustým dnem, většinou na sucho. Čapátí pečete na mírném ohni dozlatova. Poté placku obrátíte a pečete z druhé strany. Po upečení by čapátí měly být suché a ohebné. Upečené placky přikryjeme utěrkou. Nyní mohou být podávány buď samostatně nebo potřené trochou másla či ghí na jedné straně. Čapátí je ideální spolu s masem nebo zeleninovými pokrmy.

Na obrázku může být: 1 person, jídlo
 
 
 
 
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení