Od 4.7. máme dovolenou. Balíčky odesíláme až po návratu. Děkujeme za pochopení. Krásné prázdniny.

Kaiserschmarrn (císařský trhanec) ze špaldy s malinovým přelivem

 

 

... tohle si prostě nemohu nechat pro sebe ;) Opět jsem zkusila obměnit recept, tentokráte národní "klasiku" od sousedů z Rakous, a to na Kaiserschmarren nebo-li císařský trhanec. Může to být nejen výtečný dezért, ale i sladké jídlo pro "sladkomily". Opět jsem se pokusila o "zdravější" alternativu doplněnou kořením dle ájurvédy, které a pomůže lepšímu trávení a dodá exotičtější chutě. No a tohle je výsledek :) 

Doba přípravy: cca 30 min.

Ingredience:

4 vejce (rozdělit na žloutek a bílek)
250 ml mléka nebo smetany ke šlehání
50 g třtinového cukru
130 g hladké špaldové mouky
50 g másla
špetka soli
1 lžička mleté skořice
špetka kardamomu
50 g rozinek máčených v rumu (kdo má rád - není nutno)
30 g cukru na zkaramelizování


OVOCNÉ PYRÉ, KOMPOT NEBO PŘELIV
lze použít ovoce dle libosti - např. jablečné pyré, orestovat švestkový kompot, přelít malinovou omáčkou atd. 


Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Smícháme mouku s mlékem, cukrem, skořicí, kardamomem a solí metličkou do hladka a vmícháme žloutek. Z bílků a trošky cukru vyšleháme sníh, který pak jemně vmícháme do těsta.

TIP: Pokud si nejste jistí, jak se pozná skutečně našlehaný sníh, zkuste opatrně misku, v níž bílky šleháte otočit dnem vzhůru. Pokud sníh ujíždí a má tendenci se vylít z misky, ještě není. pokud je však tuhý natolik, že drží a misku můžete držet dnem vzhůru, je hotov. 

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Roztopíme máslo v zapékací míse nebo v pekáčku a do rozpáleného másla rozprostřeme těsto. Pokud máme rádi rozinky, posypeme rozinkami máčenými v rumu. Po té vložíme do trouby a pečeme cca 15 min. Vydáme z trouby, rozdělíme na čtvrtiny, které otočíme a pečeme ještě dalších cca 10 minut. V poslední fázi posypeme trochu cukru a necháme ještě v troubě zkaramelizovat. 
Vytáhneme z trouby, vidličkami, nebo jiným náčiním potrháme a servírujeme s ovocným pyré, kompotem, či přelivem.

Máme-li hotovo, můžeme se do toho s chutí pustit ;)

Markéta Weinigerová z Nunýnka

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení