Milí zákazníci, od čtvrtka 9.7. - pátku 17.7. MÁME DOVOLENOU. OBJEDNÁVKY PŘIJÍMÁME A POTVRZUJEME, ale balíčky odesíláme až od 20.7. 2020! Pokud nás chcete kontaktovat,prosíme zavolejte nám nebo pište přes Messenger ☺️ Děkujeme a přejeme Vám také krásné slunění...

Pečené kaštany aneb Doba kaštanová :)

kaštany-moje

Jedlé kaštany na 3 způsoby :) 

Počet: 1 porce je cca 10 kusů kaštanů

Pečené kaštany

Kaštany nejlépe alespoň na půl hodiny ideálně na několik hodin předem namočíme ve vodě, aby se při pečení tak nevysoušely a šly lépe loupat, ale není nezbytně nutné. Dál kaštany na špičce nařízneme do tvaru křížku, abychom zamezili jejich "vybuchnutí" v troubě. nakonec je rozložíme na plech do rozpečené trouby na cca 200°C a pečeme cca 15-20 min. To že je hotovo poznáme, když bude slupka kaštanu otevřená, z ní bude koukat žluťoučký kaštan, který bude na povrchu křehký a uvnitř měkký. Stačí do něj píchnout vidličkou, nebo jej rozříznout. Hotové kaštany pokropíme vodou, zabalíme do utěrky a silným stlačováním popraskáme slupky. Opět není nutné, ale lépe se pak jí. Jelikož se vychladlé kaštany hůře loupou, je dobré je dát do misky a zakrýt třeba pokličkou, aby tak rychle nevychládaly.

 

Vařené kaštany

Kaštany důkladně omyjeme a můžeme naříznout jak v předchozím receptu, ale nemusíme. Po té vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, hrnec zakryjeme a uvedeme do varu. Od varu vaříme na mírném plameni cca 20 minut. Bez slévání hrnec odstavíme a necháme cca 5 minut dojít. Po té vytahujeme z vody jen potřebné množství, které loupeme. Pokud by kaštany vychladly, špatně by se daly loupat, proto v případě potřeby můžeme vodu s kaštany opět přihřát. Oloupané kaštany konzumujeme, případně použijeme dále k vaření pokrmů, jako je kaštanové pyré, nádivky atd. a co nespotřebujeme můžeme zamrazit. mražením kaštany neztrácí svou kvalitu ani výživovou hodnotu. je to ideální způsob, jak je skladovat a mít tak tuto pochoutku k dispozici po celý rok :)  
 

Recept našich babiček pro zimní večery s přáteli

Kaštany podélně nařízneme od kulaté strany až po špičku. Vložíme do pařáku na knedlíky, pod nímž vře voda. Takto v páře vaříme cca 20 minut na mírném stupni. Zakrytý hrnec dáme na stůl a každý si na talíř bere jen 2-3 kaštany najednou (aby nevychladly). Na oloupané kaštany si dává smetanu či šlehačku.
K tomuto kaštanovému "pokrmu" je výborné sladké červené víno nebo svařáček :)    


PROČ JÍST JEDLÉ KAŠTANY

Jedlé kaštany jsou pro lidský organismus velmi cenné. Čistí játra od toxinů, působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice , vlašský ořech či brambory a zatím co glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Zastoupeny jsou i minerální látky jako jsou: draslík,fosfor,síra,hořčík, vápník,chlorid,sodík,železo,mangan měď zinek a další prvky. Jedlé kaštany se upravují mnoha způsoby,ale asi nejznámější způsob je pečení kaštanů. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zmražení. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.  

ZAJÍMAVOSTI O KAŠTANU

Lidové léčitelství o kaštanu: "Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat." Z listů a plodů je připravují různé výluhy a tinktury a používá se i  k výrobě homeopatických léků.

Věda o kaštanu: V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonioidy). Plody obsahují vedle škrobu (45-58%) a bílkovin (4-7%) hodnotné uhlovodany(22-34%), které slouží všem buňkám, zvláště však nervům, jako přísun energie.
Nadto obsahují plody jedlých kaštanů specifické účinné látky (biogenní aminy, eutrotransmitery), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. V plodech jsou mimoto vitamíny A, B, a C. Protože neobsahují žádné hexóny typu glukózy nebo fruktózy, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům. Jedlé kaštany jsou ideální potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce a předcházejí vzniku ztráty paměti.

 

Ať chutná :)

 

Markét z NUNÝNKA