Zaujal Vás náš obchůdek a láká Vás vlastní eshop? Ozvěte se nám na náš email :-) Krásné dny

Pečené kaštany aneb Doba kaštanová :)

kaštany-moje

Jedlé kaštany na 3 způsoby :) 

Počet: 1 porce je cca 10 kusů kaštanů

Pečené kaštany

Kaštany nejlépe alespoň na půl hodiny ideálně na několik hodin předem namočíme ve vodě, aby se při pečení tak nevysoušely a šly lépe loupat, ale není nezbytně nutné. Dál kaštany na špičce nařízneme do tvaru křížku, abychom zamezili jejich "vybuchnutí" v troubě. nakonec je rozložíme na plech do rozpečené trouby na cca 200°C a pečeme cca 15-20 min. To že je hotovo poznáme, když bude slupka kaštanu otevřená, z ní bude koukat žluťoučký kaštan, který bude na povrchu křehký a uvnitř měkký. Stačí do něj píchnout vidličkou, nebo jej rozříznout. Hotové kaštany pokropíme vodou, zabalíme do utěrky a silným stlačováním popraskáme slupky. Opět není nutné, ale lépe se pak jí. Jelikož se vychladlé kaštany hůře loupou, je dobré je dát do misky a zakrýt třeba pokličkou, aby tak rychle nevychládaly.

 

Vařené kaštany

Kaštany důkladně omyjeme a můžeme naříznout jak v předchozím receptu, ale nemusíme. Po té vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, hrnec zakryjeme a uvedeme do varu. Od varu vaříme na mírném plameni cca 20 minut. Bez slévání hrnec odstavíme a necháme cca 5 minut dojít. Po té vytahujeme z vody jen potřebné množství, které loupeme. Pokud by kaštany vychladly, špatně by se daly loupat, proto v případě potřeby můžeme vodu s kaštany opět přihřát. Oloupané kaštany konzumujeme, případně použijeme dále k vaření pokrmů, jako je kaštanové pyré, nádivky atd. a co nespotřebujeme můžeme zamrazit. mražením kaštany neztrácí svou kvalitu ani výživovou hodnotu. je to ideální způsob, jak je skladovat a mít tak tuto pochoutku k dispozici po celý rok :)  
 

Recept našich babiček pro zimní večery s přáteli

Kaštany podélně nařízneme od kulaté strany až po špičku. Vložíme do pařáku na knedlíky, pod nímž vře voda. Takto v páře vaříme cca 20 minut na mírném stupni. Zakrytý hrnec dáme na stůl a každý si na talíř bere jen 2-3 kaštany najednou (aby nevychladly). Na oloupané kaštany si dává smetanu či šlehačku.
K tomuto kaštanovému "pokrmu" je výborné sladké červené víno nebo svařáček :)    


PROČ JÍST JEDLÉ KAŠTANY

Jedlé kaštany jsou pro lidský organismus velmi cenné. Čistí játra od toxinů, působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice , vlašský ořech či brambory a zatím co glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Zastoupeny jsou i minerální látky jako jsou: draslík,fosfor,síra,hořčík, vápník,chlorid,sodík,železo,mangan měď zinek a další prvky. Jedlé kaštany se upravují mnoha způsoby,ale asi nejznámější způsob je pečení kaštanů. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zmražení. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.  

ZAJÍMAVOSTI O KAŠTANU

Lidové léčitelství o kaštanu: "Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat." Z listů a plodů je připravují různé výluhy a tinktury a používá se i  k výrobě homeopatických léků.

Věda o kaštanu: V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonioidy). Plody obsahují vedle škrobu (45-58%) a bílkovin (4-7%) hodnotné uhlovodany(22-34%), které slouží všem buňkám, zvláště však nervům, jako přísun energie.
Nadto obsahují plody jedlých kaštanů specifické účinné látky (biogenní aminy, eutrotransmitery), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. V plodech jsou mimoto vitamíny A, B, a C. Protože neobsahují žádné hexóny typu glukózy nebo fruktózy, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům. Jedlé kaštany jsou ideální potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce a předcházejí vzniku ztráty paměti.

 

Ať chutná :)

 

Markét z NUNÝNKA 

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení